Uvod u pokretnu grafiku - predavanje u Impuls centru

Uvod: Dobro došli u dinamički univerzum pokretne grafike

Motion/pokretna grafika je postala sastavni deo digitalnog pejzaža, očaravajući publiku svojim vizuelno privlačnim animacijama. Bez obzira da li ste ih videli u filmovima, reklamama ili društvenim medijima, ona je svuda i igra ključnu ulogu u efikasnom prenošenju poruka. Ako ste radoznali da istražite ovo uzbudljivo polje, na pravom ste mestu!

Otključajte svoj kreativni potencijal

Sve je veća potražnja digitalnih animatora na tržištu rada, kako kod nas tako i u svetu, pa ovo predavanje može biti odlična polazna tačka za sve zainteresovane koji žele da se upoznaju sa ovom vrstom kreativnog zanimanja.

Na ovom predavanju zaronićemo u fascinantan svet pokretne grafike. Naš cilj je da vas upoznamo sa oblastima pokretnih vizuelnih prikaza, tipova animacije, tehnika i osnovnih principa koji pokreću ovu umetničku formu. Štaviše, prikazaćemo industrijski standardni softver koji se koristi u pokretnoj grafici, odnosno Adobe-ov program After Effects.

Zašto je pokretna grafika važna: poboljšanje vizuelne komunikacije

Važna je jer ima ogroman značaj u današnjem digitalnom dobu. Ona pruža moćan medij za vizuelno pripovedanje, privlačenje pažnje i prenošenje informacija na ubedljiv način. Sa svojim dinamičnim animacijama, ona može da udahne život nepokretnim slikama, čineći ih efikasnim alatom za marketing, obrazovanje, zabavu i još mnogo toga.

Umetnost animacije: Oslobođenje kreativnosti u pokretu

Animacija je okosnica pokretne grafike. Omogućava dizajnerima da ožive statične elemente i kreiraju zadivljujuće narative kroz pokret. Tokom ovog predavanja istražićemo različite tehnike animacije koje vam omogućavaju da dodate “čestice magije” svojim vizuelnim kreacijama.

Razumevanje principa: gradivni blokovi dinamičkog pokreta

Da biste kreirali vizuelno prijatnu i upečatljivu pokretnu grafiku, razumevanje osnovnih principa animacije je ključno. Shvatanjem pojmova kao što su tajming, razmak, ublažavanje i anticipacija, moći ćete da napravite animacije koje nisu samo estetski ugodne, već i izazivaju emocije i efikasno prenose poruke.

Istraživanje tipova animacije: od 2D do 3D

Pokretna grafika obuhvata širok spektar stilova i formata animacije. Od 2D animacija karaktera do 3D vizuelizacije, postoje brojne tehnike koje možete izabrati. Ući ćemo u svet tipova animacije, dajući vam uvid u beskrajne mogućnosti i inspirišući vas da pomerate granice svoje kreativnosti.

Snaga Adobe After Effects-a: otkrivanje industrijskog standardnog softvera

Adobe After Effects dominira kao softver za profesionalce u ovoj oblasti. Poznat po svojim opsežnim karakteristikama i fleksibilnosti, After Effects omogućava dizajnerima da ožive svoju maštu. Upoznaćemo vas sa interfejsom programa, alatima i tokom rada, pružajući vam znanje koje je potrebno da krenete na putovanje pokretne grafike.

Iza uspeha: Putovanje kroz biografiju stručnjaka koji će vas uvesti u svet pokretne grafike

Miloš Subotić je nadahnuti kreativac sa bogatim iskustvom i znanjima koja će vam lako omogućiti da se upustite u čarobni svet pokretne grafike.

Rođen je 1993. godine u Čačku. Sa strašću prema umetnosti, odlučio je da svoju kreativnost usmeri u oblast grafičkog dizajna. Nakon završene Visoke škole tehničkih strukovnih studija, gde je stekao diplomu inženjera grafike, Miloš je odlučio da se posveti daljem usavršavanju i istraživanju u svetu dizajna.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 2011. godine kao frilenser, gde je brzo stekao reputaciju talentovanog i samostalnog dizajnera. Njegova posvećenost poslu i želja da uvek nadmaši očekivanja klijenata doveli su ga do novih poslovnih izazova.

Miloš Subotić je vremenom proširio svoje veštine i oblasti interesovanja. Pored grafičkog dizajna, započeo je bavljenje digitalnom animacijom i 3D modelovanjem. Njegova kreativnost i tehničko znanje omogućili su mu da stvori impresivne vizuelne prikaze koji su oduševili njegove klijente i publiku širom sveta.

Tokom svoje karijere, Miloš je stekao dragoceno iskustvo radeći u nekoliko marketinških agencija i studijima digitalne animacije. Kroz različite projekte, imao je priliku da sarađuje sa različitim brendovima i pruži im kreativna rešenja koja su istovremeno estetski privlačna i funkcionalna.

Danas, Miloš ima važnu ulogu u timu CoinMarketCap-a kao vodeći dizajner. Njegova stručnost u oblasti dizajna i pokretne grafike omogućila mu je da unese inovativnost i kvalitet u projekte ovog globalno priznatog brenda. Njegovo znanje je vredno i cenjeno, godinama unazad je i predavač i mentor polaznicima na raznim programima obuke iz pomenutih oblasti, što ga čini savršenim predavačem za naše predavanje “Uvod u pokretnu grafiku”.

Miloš je već poznat našoj zajednici jer je realizovao predavanje Uvod u kreativne industrije koje je oduševilo prisutne. On će vas inspirisati svojim strastvenim pristupom dizajnu i deliti sa vama najbolje prakse iz svoje bogate profesionalne karijere. Uživaćete u njegovom predavanju i koje će vam otvoriti vrata ka svetu pokretne grafike.

Često postavljana pitanja | Q&A

1. Koji su preduslovi za pohađanje ovog predavanja?

Pre nego što pređete na motion graphics, korisno je imati osnovno razumevanje principa grafičkog dizajna i poznavanje alata za digitalni dizajn. Međutim, ovo predavanje je dizajnirano da posluži početnicima, čineći ga dostupnim pojedincima sa malo ili bez prethodnog iskustva u animaciji ili dizajnu.

2. Može li se pokretna grafika koristiti u različitim industrijama?

Apsolutno! Motion/pokretna grafika nalazi primenu u različitim oblastima, uključujući oglašavanje, film i televiziju, igre, marketing, obrazovanje, pa čak i naučnu vizuelizaciju. Sposobnost vizuelne komunikacije kroz zadivljujuće animacije čini pokretnu grafiku svestranim alatom za svaku industriju koja ima za cilj da angažuje i informiše svoju publiku.

3. Da li je After Effects pogodan za početnike?

Iako se After Effects u početku može činiti zastrašujućim, on nudi obilje resursa i interfejs prilagođen korisniku kojim početnici mogu sa lakoćom da se kreću. Predavanje „Uvod u pokretnu grafiku“ pružiće vam osnovna znanja i veštine potrebne da sa sigurnošću počnete da koristite After Effects.

4. Mogu li da kreiram pokretnu grafiku sa alternativama besplatnog softvera?

Iako su dostupne besplatne softverske alternative za kreiranje pokretne grafike, često im nedostaju napredne funkcije i sveobuhvatne mogućnosti alata profesionalnog nivoa kao što je After Effects. Međutim, ako tek počinjete ili imate budžetska ograničenja, istraživanje besplatnih opcija kao što su Blender, HitFilm Ekpress ili OpenToonz može biti odličan način da se upoznate sa osnovama.

5. Kako mogu da nastavim sa učenjem nakon pohađanja ovog Predavanja „Uvod u pokretnu grafiku“?

Ovo Predavanje „Uvod u pokretnu grafiku“ služi kao čvrsta osnova za vaše putovanje u pokretnu grafiku. Dobićete od našeg predavača konkretne savete i resurse za dalje usavršavanje. Da biste dodatno unapredili svoje veštine, razmislite o istraživanju onlajn tutorijala, pridruživanju dizajnerskim zajednicama, pohađanju radionica i redovnom vežbanju. Zapamtite, praksa je ključna za usavršavanje vašeg zanata i otključavanje vašeg kreativnog potencijala. Savladavanje pokretne grafike zahteva praksu, eksperimentisanje i kontinuirano učenje. Prihvatite svoju kreativnost, pomerite granice svoje mašte i dozvolite da pokretna grafika postane vaš medij vizuelnog izražavanja. Mogućnosti su beskrajne, a dinamični univerzum pokretne grafike željno očekuje vaš umetnički doprinos.

6. Da li postoje mogućnosti za karijeru u oblasti pokretne grafike?

Definitivno! Kako potražnja za vizuelno privlačnim sadržajem nastavlja da raste, raste i potreba za veštim dizajnerima grafike pokreta. Sticanjem neophodnih veština i izgradnjom snažnog portfolija, možete nastaviti karijeru kao umetnik grafike pokreta, animator, specijalista za vizuelne efekte ili čak pokrenuti sopstveni posao.

DODATNE VAŽNE INFORMACIJE O PREDAVANJU

GDE?

Regionalni inovacioni startap centar Impuls, Velimira Rajića 42, Gornji Milanovac

KADA?

Utorak, 20. jun 2023.

UČESNICI?

Moderator: Miloš Živković

Predavač: Miloš Subotić

AGENDA PREDAVANJA “UVOD U POKRETNU GRAFIKU”

16:45 – 16:55 – okupljanje gostiju

17:00 – 17:05 – pozdravna reč – Miloš Živković, izvršni direktor Impuls centra

17:05 – 18:05 – Predavanje “Uvod u pokretnu grafiku” – Miloš Subotić – teorijski deo

18:05 – 19:05 – Predavanje “Uvod u pokretnu grafiku” – Miloš Subotić – praktični deo

19:05 – 19:30 – pitanja publike

19:30 – 20:00 – druženje i umrežavanje

KAKO DA SE PRIJAVITE NA PREDAVANJE “UVOD U POKRETNU GRAFIKU”?

Prisustvo na predavanju je potpuno besplatno. Broj slobodnih mesta je ograničen. Zato se odmah prijavite popunjavanjem formulara i budite deo Impuls zajednice koja razume vaše ambicije i želi da vas inspiriše da ostvarite svoje snove!