27/02/2020

Finansije ne moraju uvek da budu deo problema


Započinjanje sopstvenog posla je dovoljno teško i preduzetništvo sa sobom nosi mnoge izazove, ali finansije ne moraju uvek da budu deo problema – bitno je da znamo gde i na koji način potrebnim finansijama može da se pristupi.

Kako izgleda finansiranje za startape i preduzetnike? Kako koristiti fondove? Kako izgleda process prijave?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, sinoć je u Impuls centru prisutnima dao Miloš Matić iz ICT Hub Venture fonda.

Na samom početku, Miloš je zanimljivim primerima prikazao razliku između tradicionalnih preduzeća i startapa, a primer koji bio posebno upečatljiv bio je iz hotelske industije. Poznati lanac hotela Hilton razvija se već pune 93 godine tradicionalnim načinom, dok je startap Airbnb nakon samo se 4 godine postojanja dostigao iste kapacitete.

Kada prođete put osnivanja, okupljanja tima,  organizacije i razvoja prototipa, na red dolaze investicije i finansije, što je i bila glavna tema na sinoćnjem predavanju.

Miloš je prisutnima govorio o tome kako izgleda finansiranje za startape i preduzetnike na samom početku puta, iz izvora koji nisu banke, već fondovi, grantovi i drugi alternativni načini koji, posebno posvetivši pažnju načinima i tipovima investiranja, kao i tipovima investitora kao ključnim faktorima u razvoju startap kompanije i prikupljanju sredstva za tzv. izlazak (exit) na tržište.

Za sam kraj, Miloš je prisutne ohrabrio da pokušaju sa svojim startapom i uzmu učešće na nekom od događaja gde bi dobili neophodna finansijska sredstva, naglasivši da i ako ne dobiju novac od investitora, dobiće odlične informacije koje će im značiti u daljem radu.